Openluchtmuseum Ootmarsum

Door Diny op maandag 1 april 2019.
Categorieën:ActiviteitenCultuur

Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland. Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. In het verleden bezochten Chantal en ik daarom ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en Eynderhoof in Nederweert-Eind. Dat we uitgenodigd werden om een bezoek te brengen aan het Openluchtmuseum van Ootmarsum was dus iets wat we graag wilden doen. Wij zouden het in ieder geval leuk gaan vinden, maar Liam ook?

Bij de kassa kreeg hij een luisterapparaatje mee, daardoor was het ijs direct gebroken. Geen leeswerk, want dat kan hij nog niet, maar een stem die verhalen verteld als je het apparaatje bij een activeerkastje hield. Liam had dit al snel door en liet sommige verhalen vaker afspelen. Hij is nu eenmaal een peuter (toen nog wel). Geen meterslange teksten op borden, maar een vriendelijke stem die ook het Twentse dialect machtig is en zo worden ook de plaatselijke gezegdes goed uitgelegd.

DSC_6521

Op het terrein loop je van boerderij naar boerderij, van schuur naar bijenstal en door allerlei andere gebouwtjes die elk hun eigen thema hebben. Ik herkende de tinnen kannetjes zoals we die als toonstukjes ook hebben in de tingieterij, leerde betekenissen van decoraties aan de dakgevels terwijl de kinderen genoten van de loslopende kippen.

DSC_6529

Aan de picknicktafels aten we onze broodjes. Ik had het leuk gevonden als we hier een typisch streekproduct konden eten,  die hier ambachtelijk gemaakt zou zijn. Dat was er helaas niet. Wel kon ik op verschillende plekken zien, dat er geregeld mensen komen die een oud ambacht demonstreren.

DSC_6550

Zo hebben we ons een halve dag ondergedompeld in het platteland van zo’n honderd jaar geleden.
Informatie over openingstijden, toegangsprijzen en speciale evenementen zijn te vinden op hun website.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Onthaasten in Ootmarsum

Categorieën:CultuurUit eten

Druk, druk, druk … je kent het wel. We moeten er even uit om tot rust te komen. En waar kan je dat beter doen in het oosten van Nederland. We gaan onthaasten in Ootmarsum.  Als je door het groene en heuvelachtig coulisselandschap rijdt, kom je al tot rust.

Lees verder >

Maarten gaat met zijn gezin op campingsafari in Lattrop!

Vrijdagochtend, de auto is geheel volgeladen. Bagage voor twee kinderen, voor Chantal en een beetje voor mij (Maarten). We gaan op uitnodiging een korte vakantie maken. Nadat we onze hond naar mijn ouders hebben gebracht, is Lattrop onze eindbestemming van vandaag.

Lees verder >

Workshop: bonbons maken bij De Gouden Kruimel in Ootmarsum

Door Diny op dinsdag 12 maart 2019.
Categorieën:ActiviteitenNieuws

Workshop Chocolade en bonbons

Afgelopen week had ik Ladies Night met mijn collega’s en tijdens deze gezellige avond volgden wij een workshop Chocolade en Bonbons maken bij De Gouden Kruimel in Ootmarsum. Wat hadden we een leuke avond! De workshop werd gegeven door Margriet, de eigenaresse van De Gouden Kruimel. Ook als je niet zo van chocolade houdt (bestaat dat?), is de workshop erg leuk. Margriet vertelt met zo ontzettend veel passie en enthousiasme over chocolade, dat je er zelf ook enthousiast van wordt!

Lees verder >