Openluchtmuseum Ootmarsum

Door Diny op maandag 1 april 2019.
Categorieën:ActiviteitenCultuur

Als er iets is wat ik leuk vind, is het wel om een duik te nemen in het verleden. Zien waar we vandaan komen en hoe onze voorouders leefden. Hoewel ik blij ben met computers, telefoons en allerlei technische middelen, heb ik ook een zwak voor de nostalgie van het boerenland. Dit is een reden waarom ik het leuk vind om openluchtmusea te bezoeken. In het verleden bezochten Chantal en ik daarom ook het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en Eynderhoof in Nederweert-Eind. Dat we uitgenodigd werden om een bezoek te brengen aan het Openluchtmuseum van Ootmarsum was dus iets wat we graag wilden doen. Wij zouden het in ieder geval leuk gaan vinden, maar Liam ook?

Bij de kassa kreeg hij een luisterapparaatje mee, daardoor was het ijs direct gebroken. Geen leeswerk, want dat kan hij nog niet, maar een stem die verhalen verteld als je het apparaatje bij een activeerkastje hield. Liam had dit al snel door en liet sommige verhalen vaker afspelen. Hij is nu eenmaal een peuter (toen nog wel). Geen meterslange teksten op borden, maar een vriendelijke stem die ook het Twentse dialect machtig is en zo worden ook de plaatselijke gezegdes goed uitgelegd.

DSC_6521

Op het terrein loop je van boerderij naar boerderij, van schuur naar bijenstal en door allerlei andere gebouwtjes die elk hun eigen thema hebben. Ik herkende de tinnen kannetjes zoals we die als toonstukjes ook hebben in de tingieterij, leerde betekenissen van decoraties aan de dakgevels terwijl de kinderen genoten van de loslopende kippen.

DSC_6529

Aan de picknicktafels aten we onze broodjes. Ik had het leuk gevonden als we hier een typisch streekproduct konden eten,  die hier ambachtelijk gemaakt zou zijn. Dat was er helaas niet. Wel kon ik op verschillende plekken zien, dat er geregeld mensen komen die een oud ambacht demonstreren.

DSC_6550

Zo hebben we ons een halve dag ondergedompeld in het platteland van zo’n honderd jaar geleden.
Informatie over openingstijden, toegangsprijzen en speciale evenementen zijn te vinden op hun website.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Op ontdekkingstocht door het mooie Denekamp

Door Sandra op dinsdag 22 januari 2019.

Op uitnodiging van VVV Ootmarsum-Dinkelland zijn we in Twente om te genieten van al het moois en lekkers wat deze streek te bieden heeft. We hebben Ootmarsum en omgeving al eens bezocht, nu gaan we naar Denekamp. Denekamp ligt in Twente (Overijssel) aan de prachtige rivier de Dinkel. Samen met Ootmarsum en Weerselo vormen zij de gemeente Dinkelland. Wij gaan nu op ontdekkingstocht door het mooie Denekamp.

 

Lees verder >

Natura Docet Wonderryck Twente

Door Diny op maandag 8 april 2019.

Als klein jongetje ging ik samen met mijn vader regelmatig naar het Natuurmuseum in Nijmegen. Ik kon me dan tijden vergapen aan de diorama’s met opgezette dieren. Achter glazen wanden waren hele landschappen gemaakt waarin je precies kon zien welke dieren met elkaar te maken hadden in het plaatselijke ecosysteem.

Lees verder >

Touren door Twente met een toffe oldtimer!

Door Sandra op zondag 24 maart 2019.

We gaan vaker in Twente op pad want Twente heeft zoveel moois te bieden en ik ben nog lang niet klaar met ontdekken! Het is ondertussen alweer ruim twee weken geleden dat Jasper en ik op pad gingen met een hele toffe oldtimer. Wat een leuke manier om een dagje weg te gaan!

Lees verder >